miercuri, 4 decembrie 2013

Cum fotografiem focurile de artificii


Focurile de artificii sunt show-uri spectaculoase, dar totusi destul de rar ai ocazia sa vezi ceva cu adevarat senzational, asa ca, atunci cand incep, trebuie sa sti exact ce ai de facut si cum sa le fotografiezi. Primul lucru care trebuie sa-l stiti este ca, daca vrei sa fotografiezi artificii… nu le vei mai vedea, fiind, in mod evident, ocupat cu pozarea lor dar, arta cere sacrificii, nu-i asa? ;)

Pregatirea si echipamentul

Evident va trebuie un aparat de fotografiat - puteti alege de aici, un trepied si o telecomanda sau cablu declansator. Asigurati-va ca acumulatorul este incarcat si aveti loc pe card. Nu fiti lenesi: mergeti mai devreme - cercetati zona - si alegeti punctul de statie potrivit. Aflati de unde se trage si unde vor exploda artificiile. Daca se poate, alegeti un cadru frumos, care va fi imbogatit de exploziile multicolore.

Setarile aparatului pentru fotografierea artificiilor

Treceti aparatul pe manual, modul M.
  • ISO - alegeti cea mai mica valoare a sensibilitatii, pentru o fotografie cat mai clara, fara zgomot de imagine. ISO 100 este perfect!
  • Diafragma - pentru un camp de profunzime cat mai bun, mergeti pe valori cuprinse intre f/8 si f/16. Mie imi place sa folosesc f/11.
  • Timp de expunere - cateva secunde: uneori doua, trei sau chiar 4. Setati aparatul la B (bulb) si declansati din telecomanda. Tineti deschis cate secunde considerati necesar. Dupa o explozie mare si spectaculoasa eu inchid, apoi imediat declansez iar si tot asa, pana la final.
  • Distanta focala - eu am folosit mereu un fix de 50 mm, nu e problema daca aveti un tele, dar eu prefer sa trag cu un obiectiv wide si apoi sa-mi opresc din imagine doar ceea ce vreau.

Modul de lucru

  • Mergeti devreme sa ocupati loc, ultima oara, la Istanbul, erau trei randuri de fotografi cu trepiede in locul ales de mine, toti la panda sa fotografieze artificii!
  • Montati aparatul pe trepied, incadrati, focalizati, treceti apoi pe manual focus, opriti stabilizarea de imagine.
  • Daca aveti ecran rabatabil, asezati-l in asa fel incat sa il puteti privi dintr-o pozitie comoda; comutati in live preview.
  • Cand incepe show-ul declansati, tineti deschis 2-3 secunde sau pana la o explozie care va place, inchideti si declansati din nou.
  • Nu va opriti pana la final

Cateva sfaturi

  • Fiti gata sa incepeti chiar de la debutul show-ului, apoi fumul poate deveni prea des si imaginile ies spalacite. Studiati si directia vantului, va poate aduce fumul in cadru cand va e lumea mai draga.
  • Nu va jucati la zoom si la focus in timpul spectacolului!
  • Daca distanta e mare si nu veti fotografia decat artificii, fara altceva in cadru, puneti obiectivul la infinit.
  • Aveti grija ca blitzul sa fie oprit.


Fotografiile de artificii care ilustreaza acest articol sunt facute la Istanbul, de Ziua Republicii, 29 octombrie (de la mare distanta, peste 1 km, peste Bosfor) si la Craiova, de Anul Nou (de aproape, doua-trei sute de metri).
Bafta la pozat si…. sa nu aveti ceatza! ;)

joi, 10 octombrie 2013

Pe ploaie, cu umbrela

Cand fotografiezi pe ploaie, doua lucruri sunt foarte importante: locul de statie si rabdarea.
E important cum alegeti punctul de statie din doua motive: protectia aparatului - presupunand ca nu aveti scule scumpe, rezistente la apa - si compunerea imaginii. Deci trebuie sa alegeti un loc unde nu va ploua.... iar daca mai bate si vantul, trebuie sa aveti grija si de asta. Trebuie sa faceti totusi ceva compromisuri, pentru ca trebuie ales un loc de unde sa aveti un fundal frumos, eventual ceva reflectii in apa de pe jos sau ceva cracteristic locatiei in care va aflati. Tot acum e timpul sa va setati si aparatul: alegeti un camp de profunzime cat mai mare, timp de expunere mic spre mediu (daca sunt numai pietoni in cadru 1/100 s e suficient) si o valoare ISO care sa nu soata un zgomot de imagine prea mare; nu uitati nici de balansul de alb.
Tot ce mai aveti de facut acum este sa asteptati, cu aparatul pregatit, sa se intample ceva, sa intre cineva in cadru, sa surprindeti o imagine placuta. De multe ori, imaginile facute pe ploaie castiga in valaore daca le convertiti in alb negru, merita sa incercati si asta.

miercuri, 10 iulie 2013

Cum se face fotografia de noapte

Nu o sa incepem ca la scoala, cu definitia fotografiei de noapte, dar o sa va spunem totusi ca se considera fotografie de noapte cea realizata dupa apusul soarelui si pana la rasaritul lui. In acest interval, mai lung sau mai scurt in functie de anotimp, se pot realiza tot felul de imagini: peisaj - urban sau in natura - portret, fotografie de arhitectura, se pot incerca multe genuri, pe gustul fiecaruia. De exemplu mie imi place sa fotografiez orasele noaptea, in special cladirile si monumentele frumos iluminate. Nu e o treaba prea grea si in articolul de astazi va voi spune cum se face.

1. Echipamentul. Va trebuie evident un aparat de fotografiat, un trepied bun, o telecomanda, cablu de declansare sau orice altceva care sa permita declansarea fara a atinge aparatul, o lanterna si poate si un cronometru. Daca e iarna va trebuie si ceva haine groase! ;)

2. Pregatirea. Ar fi foarte bine daca ati merge cu o zi inainte sa vedeti locul unde veti face fotografiile, sa va faceti un plan, sa alegeti niste unghiuri, puncte de statie, etc. Incarcati bine acumulatorul, luati unul de rezerva daca aveti. Cand incepeti fotografierea, cautati un loc in care trepiedul cu aparatul sa nu fie pus in calea oamenilor. Uneori expunerile pot fi lungi si lumea va trece prin fata lui fara jena; preveniti asta!

3. Compozitia si focalizarea. Avem pregatit echipamentul necesar, am gasit locul potrivit, ne apucam de lucru. Prima data incadram frumos ceea ce vrem sa pozam: aveti grija la subiect, la prim plan, la fundal. Scoateti din cadru tot ce nu va intereseaza sau ceea ce ar putea sa il incarce excesiv, fie folosind zoom-ul, fie mutand putin punctul de statie. Focalizati cu atentie si apoi inchideti focalizarea automata, inchideti si stabilizarea, blocati si oglinda in cazul in care se poate. Daca aparatul are functia de reducere a zgomotului de imagine, si doriti sa o folositi, activati-o, dar tineti cont ca expunerea se va dubla. Trageti, daca e posibil, RAW.

4. Expunerea. Comutati pe modul manual (M) si incepeti cu deschiderea diafragmei, alegeti-o in asa fel incat sa va asigure profunzimea de camp dorita. Treceti apoi la ISO si incercati sa vedeti ce timp de expunere va asigura o expunere corecta. Eu prefer sa folosesc un ISO cat mai mic: 100, 200, maxim 400 si de multe ori aparatul nu-mi mai arata timpul de expunere pentru ca trece in modul Bulb si…. aici intra in joc cronometrul, pentru a masura timpul cat obturatoul trebuie tinut deschis. Nu stiti cat sa tineti deschis? Faceti un calcul simplu: spre exemplu daca, la o anumita diafragma, sa zicem f/8, la ISO 1600, expunerea corecta este de 8 secunde, asta inseamna ca la ISO 800 va trebuie 15 secunde, iar la ISO 400 aveti nevoie de un timp de expunere de 30 de secunde. Vreti sa faceti poza cu ISO 200? Tineti deschis obturatorul 1 minut!

5. Declansati... si verificati. Asta e partea cea mai lunga! Faceti poza, verificati rezultatul, histograma, cadrul in ansamblu. etc. Mai incercati odata, trageti pana obtineti imaginea dorita. Daca sedinta foto dureaza mai mult, mai verificati setarile: chiar si noaptea lumina se mai poate schimba, luna poate sa intre in nori, anumite lumini se pot aprinde sau stinge, e bine sa mai evaluati expunerea din cand in cand.

La final va fac doar cateva sugestii: invatati bine caracteristicile aparatului vostru, cititi manualul, aplicati cei cinci pasi de mai sus si folositi-va imaginatia cat mai creativ. Lumina buna sa aveti!

joi, 27 iunie 2013

Nikolay Bakharev - rusii nu se lasa!

Nikolay Bakharev s-a nascut in 1946 in Siberia, in satul Mikhailovka, a muncit intr-un combinat siderurgic din 1965 pana in 1970 cand s-a apucat de fotografie. Din 1975 a lucrat la fundatia pentru Arte din Novokuznetsk, iar din 1991 este membru al Uniuni Fotografilor din Rusia. In prezent locuieste la Moscova si Novokuznetsk, iar fotografiile sale se gasesc in numeroase colectii publice sau private din intreaga lume.
A avut expozitii personale la Moscova, Plovdiv (asta e in Bulgaria, daca nu stiti), Amsterdam si Novokuzbetsk si Omsk in Rusia. Pe plan international a participat la expozitii colective in SUA, Marea Britanie, Germania si Ukraina. Aveti aici un link catre o serie de fotografii care ilustreaza erotismul rusilor in perioada sovietica!

miercuri, 26 iunie 2013

Street art in Savamala, Berlgrad

Fara indoiala sarbii sunt mari amatori de grafitti si de pictat ziurile. In ultima excursie la Belgrad, despre care am scris cate ceva pe CalatorSauTutrist, am avut in vedere si desenele astea si multora dintre ele le-am facut ceva poze. Pentru cineva interesat de fenomen, ar fi o adevarata provocare sa faca o tura foto, doar pentru a poza grafitti in capitala Serbiei.
Iata mai jos cateva dintre operele care mi-au atras atentia!
Dupa cum vedeti au pictat si trenurile din Gara Centrala.

miercuri, 19 iunie 2013

No 23

Brasovul iti ofera nenumarate oportunitati de fotografiere: fie ca esti in Piata Sfatului, la Biserica Neagra, pe strazile cunoscute din centrul vechi... oriunde intorci capul gasesti ceva de fotografiat. Un fotograf pur si simplu nu se poate plictisi acolo, dar poate cadea intr-o mare capcana: sa nu mai vada nimic dincolo de perimetrul orasului vechi si asta ar fi un mare pacat. Cu ceva timp in urma, dupa o tura foto prin centrul orasului in cadrul workshop-ului #declansampovesti, am obeservat casa aceasta, de la numarul 23, pe strada C. Brancoveanu. Mi-au placut culorile, felul in care tencuiala a cazut - parca era luata cu mana, modul in care lumina cadea pe ziduri. Nu am mai stat pe ganduri, am pus aparatul la ochi si am declansat.

joi, 13 iunie 2013

Asteptand vremuri mai bune

Cum treci de vama de la Portile de Fier si intri in Serbia, peisajul se schimba radical. Mai excat, nu peisajul, ci modul in care il percepi: drumul urca mult, nu mai este la nivelul Dunarii, ci sus, pe cubele de nivel ale muntelui. Malul romanesc si fluviul sunt undeva jos, sub tine, iar podurile sunt foarte inalte.
La primul sau al doilea pod am oprit sa facem ceva poze, iar barca de sub mine mi-a atras atentia. Chiar ma gandeam cate zeci de tone de benzina o fi carat ea in vremurile ei bune, pe timpul embargoului impus Yugoslaviei! Acam parea iesita la pensie, nu cred ca a mai fost miscata de mult timp dar, trebuie sa recunoasteti, inca se tine bine!

luni, 10 iunie 2013

Am fost sa DeclansamPovesti

Tocmai ne-am intors de la un workshop de fotografie unde am declansat povesti la invitatia Explore Travel si PhotoTour, cu sprijinul tehnic al Nikon Romania. Evenimenul a avut loc in perioada 6-9 iunie la Brasov si in satul Pestera.

Au fost patru zile pline de fotografie si discuti, alaturi de fotografi si bloggeri de travel, la a caror reusita si-au adus din plin contributia sponsorii evenimentului: Bistro de l'Arte, Ana Hotels si pensiunea Casa Boiereasca din satul Pestera.









Abia am apucat sa descarcam pozele si sa trecem odata prin ele, nici vorba de selectie sau prelucrare, dar simtim nevoia sa facem o mica avanpremiera aici, sa impartasim cu voi cateva din iamginile minunate realizate acolo.

In curand veti gasi  mai multe povesti si fotografii pe CalatorSauTurist!

marți, 28 mai 2013

Nikon L610 - viitorul meu nou aparat

Umblu de ceva timp dupa un aparat compact, performant, care sa inlocuiasca DSLR-ul in anumite situatii! M-am uita la cele mai vandute compacte, am scris chiar despre ele aici ... dar compactele astea erau bridge si nu vroiam asa ceva, ca sunt tot mari.
Azi am descoperit Nikon Coolpix L610
... si reducerea de 300 de lei, care imi place! Aparatul are 16 Mp, zoom x14, filmeaza HD, are o gramada de moduri scena, focalizare in macro de la 1 cm, are cam tot ce imi doresc.
Din pacate nu stie de .raw si nici posibilitati de a seta manual parametrii expunerii, dar la pretul de 700 de lei, la care primesc si card si acumulatori si husa pot sa trec peste neajunsurile astea.

miercuri, 22 mai 2013

Time lapse

Iata cateva sfaturi legate de realizarea unei serii de fotografii time lapse cu un Nikon D5100. Rezultatul e unul spectaculos si de efect. Recunosc ca nu am incercat, dar am inceput sa studiez cum se face.

Din articol aflati cum se seteaza aparatul, cum incarcati apoi imaginile si se monteaza apoi cadrele. Procedeul e forate bun si pentru a fotografia stelele in miscare pe cer. Daca va tenteaza, spor la treaba si bafta!

vineri, 17 mai 2013

Fotografia de calatorie

20 de sfaturi de la Oded Wagenstein, un mastru al genului, despre cum sa deveniti un fotograf de travel mai bun. Unele sunt destul de incomode... treziti-va devreme, altele evidente, dar de multe ori uitam de ele: cunoasteti echipamentul, fa o documentare prealabila, alege-ti locatia potrivita. Urmatoarele sunt la fel de interesante: nu va incarcati cu multe, mergeti incet, nu va grabiti si, in special, nu umbLati dupa scuze daca ceva merge rau: incercati din nou, cu mai multa grija. Celelalte sfaturi le gasiti in articolul de pe dPS

vineri, 12 aprilie 2013

Hotel de Ville, Saigon (Ho Chi Minh City)

V-am spus ca imi plac fotografiile de noapte! Iata primaria din Saigon, numita si Hotel de Ville, fotografiata intr-o fierbinte noapte de toamna vietnameza. Cladirea a fost construita intre 1902 si 1908 in stilul colonial francez clasic, iar din 1975 a fost numita de comunisti Comitetul Popular Orasanesc Ho Chi Minh... cata lipsa de imaginatie.