Nu o sa incepem ca la scoala, cu definitia fotografiei de noapte, dar o sa va spunem totusi ca se considera fotografie de noapte cea realizata dupa apusul soarelui si pana la rasaritul lui. In acest interval, mai lung sau mai scurt in functie de anotimp, se pot realiza tot felul de imagini: peisaj - urban sau in natura - portret, fotografie de arhitectura, se pot incerca multe genuri, pe gustul fiecaruia. De exemplu mie imi place sa fotografiez orasele noaptea, in special cladirile si monumentele frumos iluminate. Nu e o treaba prea grea si in articolul de astazi va voi spune cum se face.
1. Echipamentul. Va trebuie evident un aparat de fotografiat, un trepied bun, o telecomanda, cablu de declansare sau orice altceva care sa permita declansarea fara a atinge aparatul, o lanterna si poate si un cronometru. Daca e iarna va trebuie si ceva haine groase! ;)
2. Pregatirea. Ar fi foarte bine daca ati merge cu o zi inainte sa vedeti locul unde veti face fotografiile, sa va faceti un plan, sa alegeti niste unghiuri, puncte de statie, etc. Incarcati bine acumulatorul, luati unul de rezerva daca aveti. Cand incepeti fotografierea, cautati un loc in care trepiedul cu aparatul sa nu fie pus in calea oamenilor. Uneori expunerile pot fi lungi si lumea va trece prin fata lui fara jena; preveniti asta!
3. Compozitia si focalizarea. Avem pregatit echipamentul necesar, am gasit locul potrivit, ne apucam de lucru. Prima data incadram frumos ceea ce vrem sa pozam: aveti grija la subiect, la prim plan, la fundal. Scoateti din cadru tot ce nu va intereseaza sau ceea ce ar putea sa il incarce excesiv, fie folosind zoom-ul, fie mutand putin punctul de statie. Focalizati cu atentie si apoi inchideti focalizarea automata, inchideti si stabilizarea, blocati si oglinda in cazul in care se poate. Daca aparatul are functia de reducere a zgomotului de imagine, si doriti sa o folositi, activati-o, dar tineti cont ca expunerea se va dubla. Trageti, daca e posibil, RAW.
4. Expunerea. Comutati pe modul manual (M) si incepeti cu deschiderea diafragmei, alegeti-o in asa fel incat sa va asigure profunzimea de camp dorita. Treceti apoi la ISO si incercati sa vedeti ce timp de expunere va asigura o expunere corecta. Eu prefer sa folosesc un ISO cat mai mic: 100, 200, maxim 400 si de multe ori aparatul nu-mi mai arata timpul de expunere pentru ca trece in modul Bulb si…. aici intra in joc cronometrul, pentru a masura timpul cat obturatoul trebuie tinut deschis. Nu stiti cat sa tineti deschis? Faceti un calcul simplu: spre exemplu daca, la o anumita diafragma, sa zicem f/8, la ISO 1600, expunerea corecta este de 8 secunde, asta inseamna ca la ISO 800 va trebuie 15 secunde, iar la ISO 400 aveti nevoie de un timp de expunere de 30 de secunde. Vreti sa faceti poza cu ISO 200? Tineti deschis obturatorul 1 minut!
5. Declansati... si verificati. Asta e partea cea mai lunga! Faceti poza, verificati rezultatul, histograma, cadrul in ansamblu. etc. Mai incercati odata, trageti pana obtineti imaginea dorita. Daca sedinta foto dureaza mai mult, mai verificati setarile: chiar si noaptea lumina se mai poate schimba, luna poate sa intre in nori, anumite lumini se pot aprinde sau stinge, e bine sa mai evaluati expunerea din cand in cand.
La final va fac doar cateva sugestii: invatati bine caracteristicile aparatului vostru, cititi manualul, aplicati cei cinci pasi de mai sus si folositi-va imaginatia cat mai creativ. Lumina buna sa aveti!
Foarte utile sfaturile! Am sa tin cont...
RăspundețiȘtergere